„To bych nikdy neschválil!“ Předvolební zásek. Rakušan potopil kampaň ODS

05.05.2024 12:54 | Monitoring

Do kampaně před evropskými volbami se vložil už i prezident republiky Petr Pavel, jenž uvedl, že antikampaň Spolu, respektive ODS, na niž je registrovaná, je nefér a nebezpečná. Ministr vnitra Vít Rakušan v nedělní Partii prohlásil, že jeho hnutí STAN by do takové antikampaně nešlo. „Tato vláda se rozhodla, že s každým svým oponentem po bolševicku zatočí. Přitom do Ruska jezdili zejména politici ODS jako do sámošky,“ řekl v pořadu místopředseda Sněmovny a hnutí ANO Karel Havlíček. Rakušan poznamenal, že příliš „fňuká“.

„To bych nikdy neschválil!“ Předvolební zásek. Rakušan potopil kampaň ODS
Foto: Screen: CNN Prima NEWS
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan v pořadu Partie.

Za měsíc budeme spolurozhodovat o nové podobě europarlamentu. Už nyní se předvolební kampaň vyostřuje.

Vicepremiér Vít Rakušan ale odmítá, že se z voleb do Evropského parlamentu může stát referendum o vládě, jak slibuje opozice. „Tohle nebude referendum o vládě, někdo se o to samozřejmě pokouší, zanáší do toho mnoho strachu a obav. Kampaň určitě tvrdá bude,“ řekl ministr vnitra.

Uskupení Spolu zparodovalo slogan hnutí ANO „Česko, pro tebe všecko“ na „Rusko, pro tebe všecko“, což místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO) odmítl: „Útok v době, kdy je zde válka a kdy jsme Rusko odsoudili jakožto agresora a podpořili celou řadu věcí spojených s Ukrajinou, je něco, co zde historicky nebylo v takové míře,“ řekl opozičník.

 

 

Svědčí to podle něj o tom, že minimálně v tomto je Spolu vyprázdněné: „Spolu nemá osobnosti, témata a není autentické, oni umí Antibabiše, umí vytáhnout kartu ruskou a domnívají se, že jim to bude stačit. Jsem přesvědčen, že jim to stačit nebude a voliči jim to sečtou,“ pokračoval Karel Havlíček.

„Tato vláda se rozhodla, že s každým svým oponentem po bolševicku zatočí, a to tím způsobem, že na něj ukáže, že je to proruský šváb,“ poukázal Havlíček, že hnutí ANO se nenechá vytočit a nepůjde podobnou cestou dehonestace.

Reagoval tak na obrázky billboardů kolující po sociálních sítích, které mají být parodií na volební hesla hnutí ANO. Ve velkém je sdílejí právě příznivci koalice Spolu. Jsou na nich společně šéf hnutí Andrej Babiš a jednička kandidátky hnutí ANO do evropských voleb Klára Dostálová, na tvářích mají namalované ruské vlajky místo českých a doprovází je heslo „Rusko, pro tebe všecko“, namísto původního hesla „Česko, pro tebe všecko“.

Anketa

Který z předních lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 59655 lidí
Šéf hnutí STAN řekl, že oni by do podobné billboardové kampaně nešli. „Je to konkurenční subjekt, byť s ním sedíme ve vládě, nemám co schvalovat nebo neschvalovat. My bychom do toho nešli. Obecně si myslím, že není dobré zatahovat do kampaně válku. Já bych za hnutí STAN takový vizuál neschválil,“ prohlásil Rakušan a dodal, že s tím ale začal Andrej Babiš, který téma války zatáhl do prezidentské kampaně.

Následně upozornil, že hnutí ANO používalo v kampaních také tvrdé metody. „Lehce komicky se mi poslouchá, že hnutí ANO se v kampani chová vždy hezky a čestně. Tyhle metody ANO používá dlouhodobě, v kampani se naváží a útočí a potom jen fňukají, když někdo udělá něco podobného. Fňuk, fňuk ze strany ANO mi přijde trošku legrační,“ poznamenal Vít Rakušan.

„Je to úplně něco jiného, než když někoho přirovnáváte k válečnému agresorovi, když se jasným způsobem vyjádřil proti tomu,“ hájil Havlíček předešlé kampaně hnutí ANO. „Že máme jiný pohled na konec války, neznamená, že jsme proruští,“ upozornil.

První místopředseda ANO Havlíček připomněl, že do Ruska jezdili zejména politici ODS „jako do sámošky“. „V Rusku byli všichni premiéři za ODS. Paní Němcová, ta se tam cpala kaviárem jako žena za pultem. A ještě u toho všichni juchali. My jsme nejednali s žádným ruským prezidentem nebo premiérem, já jsem se nikdy nepotkal s žádným ruským ministrem. Byli jsme to my, kdo vyhostil desítky ruských diplomatů,“ připomněl exministr Havlíček.

Rakušan ocenil, že do ostré kampaně vstoupil i prezident republiky Petr Pavel, jenž odsoudil slova Andreje Babiše, že podněcuje nálady vůči Ukrajině. Prezident zároveň zkritizoval antikampaň kalice Spolu a označil ji za nefér. „Je v pořádku, že je zde nadstranický prezident, po kterém jsme volali. Je dobře, že máme prezidenta, který se atmosféru ve společnosti snaží uklidňovat,“ podotkl vicepremiér Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tyhle bilboardy jsou mimořádně hnusné, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseRaceka , 05.05.2024 13:46:28
před pár lety dostal jeden řidič autobusu půl roku ta přimalovaná tykadla .. což si odseděl. Kdybych to měl srovnat, tak význsamem a odporností by to měl soud odměnit doživotím, když vyšší trest není povolen, že. ¨kam tahle sebranka klesla? A to vykřikují něco o své čestnosti, pravdomluvnosti a tak, že ano. Zas nás čekají cinknuté volby, jak už po několikáté.

|  22 |  0

Další články z rubriky

Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

20:50 Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

Dubnovou inflaci nasměrovalo vzhůru především nečekané zdražení potravin. „Pokud zákazník stále – a …